::jom klik::

Tuesday, October 19, 2010

..lelaki vs perempuan..

selamat kembali kpd tuan blog..hehe

salam ols..

"Allah dah jdkn llk 2 ade 9 akal n 1 nafsu n prempuan 1 akal n 9 nafsu..(as u ol know kn) tp bkn la mksudnye laki ni jaoh lbih pndai or bijak dr prempuan coz die0rang ade 9 akal tp if u ol nk tau da purp0se is adlh nk tnjukkan itulah bezanya antra llk n prempuan.."

cthnye dr aspek:

  • Cara berkomunikasi
  • Cara berfikir
  • Tahap kepekaan dan perasaan
  • Tanggapan
  • Tindakan dan perbuatan
  • Kaedah mempamerkan kasih sayang
  • Kehendak mempamerkan kasih sayang
  • Kehendak dan pengharapan
  • Cara mempamerkan penghargaan
  • Cara dan tahap pengorbanan
  • Cara dan daya khayalan
  • Daya pengamatan dan konsentrasi
  • Cara dan pengisian doa

so,ak saje nk share ini utk ak juge u ols..
  • Orang perempuan juga suka mengubah penampilan diri dan tindakan pasangannya. Jadi pantang ada yang tidak kena dengan lelaki,perempuan akan segera menegur dan menyuruh membuat perubahan. Sebaliknya orang lelaki biasanya, hanya akan memberi teguran apabila pasangannya agak keterlaluan.
  • Orang lelaki juga sering memberi tumpuan kepada aspek fizikal atau kebendaan manakala perempuan lebih menumpukan kepada aspek perasaan dan
    kemanusiaan.~ooo..kann.. Lantas orang perempuan lebih mudah merajuk dan tersinggung dan lebih mudah bersimpati dan sedia berkorban.
  • Bagi orang perempuan, mengalah itu tanda sayang dan pengorbanan manakala bagi lelaki, mengalah itu tanda lemah dan tiada prinsip kukuh.
    Jadi elakkanlah daripada merendah-rendah atau mencabar lelaki.~nyampass..haha
  • Gerak hati orang perempuan adalah lebih tajam daripada orang lelaki. Jadi para lelaki mesti ingat, jangan cuba membohongi perempuan!~haaa..jgn men2 ea..
  • Orang perempuan, apabila risau atau mengalami ketegangan, akan menceritakan masalahnya kepada orang lain. Berbeza dengan orang lelaki, mereka lebih kerap mendiamkan diri apabila bermasalah.
  • Seseorang lelaki tidak perlu khuatir tentang kesetiaan seorang perempuan. Sebab orang perempuan, apabila menyayangi seorang lelaki, akan menutup hati dan pemikirannya terhadap lelaki lain.~betol2..hehe Orang lelaki pula lebih fleksibel.
  • Orang perempuan mudah jadi marah, cemburu dan merajuk apabila imej dirinya menurun. Orang lelaki akan menjauhkan diri apabila imej dirinya tergugat.
  • Satu lagi perbezaan ialah dari segi emosi. Emosi lelaki ibarat getah, manakala emosi perempuan ibarat ombak.~haaa..ini penting..! Lantas orang lelaki jika marah atau merajuk biasanya tidak lama sekitar dua atau tiga jam saja. Marah atau merajuk perempuan, agak lama ada kalanya berhari-hari,malah berminggu-minggu.

itu je nk share..

so,utk llk n perempuan..

marilah kite saling memahami antara 1 sama lain..

terimalah bhw mmg satu fitrah sifat seorang llk n prempuan begitu..

so,jgn lah asyik nk slahkn perempuan y kdg2 emosi..jeles..risau..merajuk..

n juge para perempuan jgn la terlalu emosi bile si llk kdg2 berdiam diri..mungkin dia sdng disemak samunkn ngn mslh..cube lah bersabar..

sume itu fitrah..

cubalah memahami n mendalami psangan anda..

insyaallah..ade hikmahnye..ade baiknye..

2 comments:

AISHA SAAD said...

ahakkkk!
mmg masing2 ade lebih and kurang tersendiri!
tapi seryes ssh nak paham each other.
tp makin susah makin best satu hubungan tuh. kannn? haha.

::deebaadeeboo:: said...

tau xpe..tol2..
alaa..biase la cah..nobody perfect!

2 sume mmg mematangkan diri lah..n utk lbih2 mmhami..pnt tp bes!